AVRUPALI SEÇKİN DESTİNASYONLAR

2013 Yılı Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Yarışması Ödül Töreni 26 Eylül 2013 Tarihinde Saat 13.30'da Ankara Devlet Resim Ve Heykel Müzesi'nde Gerçekleştirilecek

Avrupa Komisyonu; EDEN (European Destination of Excellence) projesi ile Avrupa turist destinasyonlarının ortak ve farklı özelliklerine ve değerlerine dikkat çekmeyi, turizmin sosyal, kültürel ve çevresel sürdürülebilirliğini sağlayarak ekonomik gelişmeyi teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda Komisyon tarafından; her yıl yeni bir tema belirlenerek yarışma açılmakta, başvurusu uygun bulunan ülkelerin seçtiği, turist akışının az olduğu, yerel idarelerce sürdürülebilir turizm anlayışının benimsendiği yeni keşfedilen ulusal destinasyonlara “Avrupalı Seçkin Destinasyon Ödülü” verilmektedir. Bu çerçevede Avrupa genelindeki saklı cennetlerin keşfi ve sürdürülebilir turizm gelişiminin teşviki amacıyla gerçekleştirilen destinasyon seçim çalışmaları neticesinde ülkemizden 2008 yılında turizm ve somut olmayan kültürel miras temasıyla Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile Edirne, 2009 yılında korunan alanlar teması ile Kars Kuyucuk Gölü, 2010 yılında suya bağlı turizm teması ile Bitlis Nemrut Krater Gölü ve 2011 yılında ise iyileştirilmiş fiziksel alanlar teması ile Ankara Hamamönü seçkin destinasyon seçilmiştir. Kazanan destinasyonlar için Avrupa Komisyonu tarafından tanıtım videoları hazırlanarak AB ülkeleri televizyonlarında yayınlanmakta ve Avrupa Turizm Forumu kapsamında düzenlenen fuarda diğer ülkelerin kazanan ulusal destinasyonları ile beraber tanıtımı yapılmaktadır. Gerçekleştirilen faaliyetler destinasyonun Avrupa ülkelerinde tanıtılmasına büyük katkıda bulunmaktadır. Ayrıca EDEN ağına dahil olan destinasyonlar yapılan çalıştay, toplantı ve çalışma ziyaretleri ile Avrupa çapında deneyim ve bilgi aktarımını aralarında sağlayabilmektedirler.
 
2013 yılı Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesinin teması “Erişilebilir Turizm – Accessible Tourism” olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda her ülkeden sürdürülebilirlik ilkesi ışığında destinasyonun erişilebilirliğe ilişkin (engelli, yaşlı ve benzeri dezavantajlı gruplar da dahil olmak üzere herkesin turizm destinasyonuna ve destinasyondaki hizmetlere erişimine ilişkin) temel prensiplerin idareciler, yerel yönetimler, sektör ve ilgili sivil toplum kuruluşları tarafından ilke edinildiği destinasyonların aday olarak gösterilmesi beklenmiştir.
 
Bakanlığımıza ulaşan başvurulardan yapılan değerlendirme neticesinde Karaman İli ve İzmir İli Seferihisar İlçesi Finalist Destinasyonlar olurken, Sakarya ili Taraklı ilçesi Ulusal Destinasyon olarak ilan edilmiştir. Destinasyonların temsilcilerine 26 Eylül 2013, Perşembe günü saat 13.30’da Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde düzenlenecek ödül töreni ile ödülleri takdim edilecektir.